Villatent

Zes tips voor een lange autorit

Zes tips voor een lange autorit

Zodra de zomervakantie begint, stappen we met z’n allen in de auto en weten we dat we uren zullen doorbrengen in de wagen voordat we op onze ideale vakantiebestemming aankomen. Dat is niet altijd zo’n prettige gedachte. Zeker niet als je urenlang vastzit in de file. Wat kan je doen om de autorit zo aangenaam mogelijk te laten verlopen? We zetten onze tips voor een toffe, lange autorit even op een rijtje.

1.    Waarom rijd je ’s nachts niet?

Als je met je kinderen op reis vertrekt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk absolute rust. Geen evidentie als de kinderen wakker zijn. Daarom is het misschien een goed idee om zoveel mogelijk ’s nachts te rijden. Vertrek bijvoorbeeld om twee of drie uur in de ochtend en voorzie de auto van malse kussens en zachte dekentjes, zodat je kroost lekker comfortabel ligt. Ook zonder kinderen kan het een must zijn om ’s nachts te rijden. Zo is het minder druk op de baan en kom je zeker op tijd op je bestemming aan. Maak het onderweg extra aangenaam. Haal een heerlijk kopje koffie bij het tankstation of ga uitgebreid lunchen met z’n tweetjes.

2.    Geschenkjes

Kinderen worden graag verrast. Om de reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, kan je je kinderen entertainen met allerlei kleine attenties. Haal op voorhand allerlei kleine geschenkjes in huis, zoals stickerboeken, prentenboeken, kleurboeken, potloden, films, spelletjes, enzovoort. Zijn de kids braaf geweest? Dan kan je ze belonen met een attentie. Doe dit elk uur of om de twee uur bijvoorbeeld. Wedden dat ze hun best zullen doen om de hele rit flink te blijven?

3.    Strek op tijd eens de beentjes

Lang stilzitten is sowieso niet gezond. Op den duur krijg je last van allerlei kwaaltjes: stijve spieren, pijn, krampen, e.d.m. Voorzie daarom af en toe een pauze waarbij je eens de benen kan strekken. Even rondwandelen en een frisse neus halen, kan echt deugd doen. Op die manier laad je je batterijen nog even op om de rit straks weer verder te zetten. Ook voor je kinderen is dit een absolute must. Laat ze even rondrennen in de speeltuin bij het fastfoodrestaurant. Of leg bijvoorbeeld een springtouw in de koffer. Zo kunnen ze even touwtjespringen terwijl jij op de parking een pauze neemt. Ook een frisbee of voetbal kunnen handig zijn als je stopt bij een afgesloten grasplein.

4.    Spelletjes spelen in de auto

Niets leukers dan spelletjes spelen in de auto tijdens een lange, vermoeiende autorit. Zo bestaan er allerlei spelletjes waar je zelfs geen specifieke voorwerpen voor nodig hebt. Noem bijvoorbeeld een dier op. Met de laatste letter van het dier moet de volgende persoon dan een nieuw dier benoemen. Enzovoort. Het hoeven zelfs niet altijd dieren te zijn. Landen, voorwerpen of namen mag ook. Ook ‘Wie ben ik?’ kan je gemakkelijk in de auto spelen. Het enige wat je nodig hebt, is een potlood en wat post-its. Je bedenkt een persoon voor iemand anders, schrijft het op en plakt de post-it op het voorhoofd. Hierbij is het wel de bedoeling dat iedereen de desbetreffende persoon kent. Dat kan een bekende Vlaming zijn, maar ook een Disneyfiguur of iemand uit de familie. Om de beurt stel je dan een vraag. Die vraag mag enkel met een ‘ja’ of ‘neen’ beantwoord worden door de andere personen van het gezin. Blijf net zolang vragen stellen tot je effectief geraden hebt wie je bent. ‘Ben ik een vrouw?’ ‘Ben ik een actrice?’ ‘Heb ik kinderen?’

Of speel het spelletje ‘Zeg eens uhhh’. Hierbij moet je een minuut lang over een bepaald onderwerp praten dat de andere personen van het gezin kiezen. Het is de bedoeling dat je kan spreken zonder dat je het woordje ‘uhhh’ zegt. Dat mag uiteraard ook een ander woordje zijn.

5.    Digitale ontspanning tijdens de rit

Als ouder weet je het wel: een iPad, iPhone, Nintendo DS of DVD-speler is nog altijd dé manier om kinderen rustig te houden in de wagen. Maar dan moeten ze wel volledig opgeladen zijn uiteraard. Maar die batterij blijft niet eeuwig meegaan natuurlijk. Daarom kan een externe oplader soelaas bieden. Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook Netflix offline kunt bekijken? Hiervoor moet je wel genoeg opslagruimte hebben op je apparaat. Vergeet niet om op voorhand enkele interessante kinderfilms te downloaden. Ook spelletjes kan je downloaden. Check of je deze ook offline kunt spelen. Sommige kinderen worden helaas misselijk tijdens de rit. Zorg ervoor dat je altijd reispilletjes bij hebt. Kortom, weer een aantal zorgen minder om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

6.    Vertrek een dagje eerder

Meestal hoor je het wel op de radio wanneer er een ‘zwarte zaterdag’ of ‘zwart weekend’ wordt voorspeld. Dat zijn dagen waarop er verwacht wordt dat er een massa mensen tegelijkertijd op vakantie vertrekt. Zulke dagen wil je liever vermijden. Want dat betekent meteen ook dat de autorit nog langer duurt. Als je weet dat er zo’n zwarte dag aankomt, vertrek dan liever een dagje vroeger. Zo kan je een nachtje overnachten onderweg.

Al deze tips zorgen ervoor dat je de hoeveelheid stress drastisch kan verlagen. Vakantie moet immers zorgeloos kunnen zijn. Ontspannen aankomen, genieten van een koffietje en chillen in de hangmat.